De fiscale plannen van de regering worden ondertussen concreter. Eén ervan is een nieuwe fiscale regularisatie. Eénmaal goedgekeurd zal dit de vijfde keer zijn in iets meer dan 20 jaar, dat een wettelijke mogelijkheid voorzien wordt om de fiscale en strafrechtelijke problemen van zwart- en grijs geld op te lossen.
Inleiding
Eerder waren er al vier rondes waarin belastingplichtigen hun fiscale zonden konden opbiechten:
- EBA (eenmalig bevrijdende aangifte): 1 januari 2004 – 31 december 2004 (Wet 31-12-2003)
- EBA-bis: 1 januari 2006 – 14 juli 2013 (Wet 27-12-2005)
- EBA-ter: 15 juli 2013 – 31 december 2013 (Wet 11-7-2013)
- EBA-quater: 1 augustus 2016 – 31 december 2023 (Wet 21-7-2016)
Deze nieuwe regularisatie is strenger dan de vorige. De geregulariseerde bedragen ondergaan een hogere heffing die bestaat uit de toepassing van het normale basistarief verhoogd met 30 percentpunten. De voor federale belastingen verjaarde kapitalen worden geregulariseerd aan een tarief van 45%. De heffing dient definitief en zonder enig voorbehoud betaald te worden.
Voor wie
De nieuwe regularisatie zal van toepassing zijn op natuurlijke personen, vennootschappen met of zonder rechtspersoonlijkheid, en begunstigden van een juridische constructie. Ook indien er reeds eerder geregulariseerd is, zal men opnieuw gebruik maken van deze regeling.
Wat kan geregulariseerd worden
De teksten voorzien, net zoals de vorige regularisatierondes, een onderscheid tussen verjaarde en niet-verjaarde bedragen.
Niet- verjaard
Het uitgangspunt is opnieuw dat zowel de fiscaal niet-verjaarde inkomsten, sommen of btw-handelingen als de fiscaal verjaarde kapitalen waarvan de aangever niet kan aantonen dat ze hun normale belastingregime hebben ondergaan, geregulariseerd moeten worden. De te regulariseren bedragen ondergaan een hogere heffing die bestaat uit de toepassing van het normale basistarief verhoogd met 30 percentpunten. Voor btw-handelingen wordt geen tariefverhoging toegepast indien gelijktijdig een rechtzetting in de inkomstenbelasting plaatsvindt.
Voorbeeld:
Belasting | Basistarief | Tariefverhoging | Regularisatieheffing |
Personenbelasting – BI | 50% | + 30% | 80% |
Vennootschapsbelasting | 25% | + 30% | 55% |
Roerende voorheffing | 30% | + 30% | 60% |
Btw | 21% | + 30% | 51% |
Verjaard
Fiscaal verjaarde kapitalen zijn deze die, door het verstrijken van de aanslagtermijnen, door de fiscus niet meer belast kunnen worden.
Bij een regularisatieaangifte moeten de onderliggende kapitalen verplicht worden opgenomen, tenzij de aangever kan aantonen dat ze hun normale belastingregime hebben ondergaan. De bewijslast hiervoor ligt bij de aangever. Voor dit bewijs kunnen schriftelijke documenten worden gebruikt, desgevallend aangevuld met andere bewijsmiddelen van gemeen recht, met uitzondering van de eed en het bewijs door getuigen
Verjaarde kapitalen
Deze worden onderworpen aan een heffing tegen een tarief van 45 percentpunten op het kapitaal. De aangever moet middels schriftelijk bewijs, desgevallend aangevuld met andere bewijsmiddelen van het gemeen recht, met uitzondering van de eed en het bewijs door getuigen, aantonen dat de inkomsten, de sommen, de btw-handelingen en de fiscaal verjaarde kapitalen hun normale belastingregime hebben ondergaan, wil de aangever deze van regularisatie vrijstellen.
Erfgenamen ter goeder trouw
Er is echter een uitzondering voor belastingplichtigen die hun goede trouw kunnen bewijzen. Wanneer de inkomsten, sommen, btw-handelingen en fiscaal verjaarde kapitalen worden verkregen door een persoon in zijn hoedanigheid van rechtverkrijgende of erfgenaam, geeft hun aangifte daarvan aanleiding tot een vermindering van de vastgestelde tarieven met 5 percentpunten, en wordt het kapitaal dan aan ook 40 i.p.v. 45% belast. Het betreft dan erfgenamen die een kapitaal erven waarvan de legale herkomst niet of niet volledig bewezen kan worden.
De regularisatie kan voor deze personen van belang zijn, zeker nu sinds kort het risico van het witwasmisdrijf ook voor hen bestaat. Praktisch gezien is voor hen het grootste obstakel de bank die dergelijke buitenlandse kapitalen weigert toe te laten in België gelet op dit witwasrisico.
Uitgesloten
De regularisatieaangifte zal geen uitwerking hebben indien:
• Vóór de indiening van de regularisatieaangifte, de aangever door een Belgische gerechtelijke dienst, Belgische belastingadministratie, een sociale zekerheidsinstelling of een Belgische sociale inspectiedienst of de FOD Economie schriftelijk in kennis is gesteld van lopende, specifieke onderzoekdaden.
• Ten behoeve van dezelfde aangever reeds een regularisatieaangifte werd ingediend sinds de datum van de inwerkingtreding van deze titel.
Eerdere regularisaties
De nieuwe regularisatieronde zal in principe voor iedereen opengesteld worden, ook voor diegenen die reeds een regularisatieaangifte vóór de inwerkingtreding van de huidige bepalingen bij het Contactpunt ingediend hebben.
Binnen deze vijfde regularisatieronde kan echter maar 1 keer een aangifte ingediend worden.
Gewesten
Voor de regularisatie van gewestelijke belastingen waarvoor de federale overheid de dienst verzekert, is voorzien dat er een samenwerkingsakkoord afgesloten zal worden met het betrokken gewest.
Gevolg
De nieuwe regularisatie biedt fiscale en strafrechtelijke immuniteit voor hetgeen aangegeven werd.
Conclusie
Deze nieuwe regularisatieronde is strenger dan de vorige, maar biedt nog steeds mogelijkheden voor belastingplichtigen om hun fiscale en sociale toestand te regulariseren. Ook voor erfgenamen ter goeder trouw blijft blijft de heffing aanzienlijk.
Advocaat-vennoot
